Espais

ESTACIÓ CARREGADORA I PLA INCLINAT DE TORALLES


L’antiga Estació Carregador de Toralles estava connectada fins a torre del fre per un pla inclinat que ara és cobert per vegetació boscosa


Context

L’àmbit de protecció s’estén des de l’antiga Estació Carregador de Toralles fins a torre del fre, connectats ambdós per un pla inclinat cobert per la vegetació boscosa. Es troba delimitat a l’Oest pel vessant de del Bac de Can Màxim i a l’Est per la Carretera d’Ogassa. La via verda que va de Sant Joan de les Abadesses fins a Ogassa és el punt d’accés a l’àmbit i el travessa per mitjà d’un paviment asfaltat d’uns 2m d’ample en direcció Nord-Sud, de la mateixa manera que ho fa la Riera de Malatosca. Una petita riera passa canalitzada per sota l’àmbit en direcció Est-Oest. Murs de de contenció de maçonaria divideixen l’antiga zona de vies de ferrocarril de l’estació en feixes que generen plans a diferents cotes. Resseguint el Límit Oest de la finca, a una cota superior a la del parc, apareix un camí lleugerament envaït per la vegetació, antic recorregut dels rails de les vagonetes que baixaven de Can Martí. A l’àmbit i hi ha un total de quatre edificacions: l’edifici de l’antiga estació de Toralles, dues casetes properes a l’edifici de l’estació, i la part superior del pla inclinat, l’antiga torre de Fre de les vagonetes.


Informació històrica

L’estació va finalitzar la seva activitat l’any 1967 quan es van tancar les explotacions mineres. Gran part de la infraestructura viaria va ésser desmantellada deixant l’entorn en desús total. Les vagonetes que transportaven carbó des de la Plaça Dolça d’Ogassa arribaven a l’estació gràcies al Pla inclinat de Toralles, un cop allà descarregaven el carbó sobre els ferrocarrils que acabarien distribuint el mineral pel territori.


Catalogació patrimonial

L’edifici de l’estació de Toralles forma part del catàleg de béns Protegits de Sant Joan de les Abadesses i està Protegit coma BCIL amb nivell de protecció A.
La Torre del Fre forma part del catàleg de béns Protegits de Sant Joan de les Abadesses i està Protegit coma BCIL amb nivell de protecció A.


La torre del fre

La torre del fre està situada al punt més alt de pla inclinat. Està protegida com a BCIL. (Bé catalogat d’interès Cultural). L’estació de descàrrega de Toralles i el seu entorn van ésser un punt de gran importància durant el passat industrial dels municipis de Sant Joan de les Abadesses i Ogassa, servia com a punt d’unió entre les extraccions mineres d’Ogassa i Surroca i la xarxa viaria de ferrocarril. La topografia de la zona va obligar a les companyies mineres a crear plans inclinats que tenen un gran interès històric i paisatgístic com és el cas del pla inclinat de Toralles

La torre del fre de l'estació carregadora de Toralles
La torre del fre de l'estació carregadora de Toralles

La torre del fre de l'estació carregadora de Toralles

ELS RECORDS DELS PROTAGONISTES

 

"Les vagonetes de can Benet passaven per un túnel i les de Can Martin arribaven arrossegades per un cavall, en Brillant. Però el millor record és per la immensa teulada de fusta de melis que cobria l’estació, de punta a punta."

Núria Cabanes. Filla del cap d’estació de Toralles
Núria Cabanes. Filla del cap d’estació de Toralles

L'EXPOSICIÓ DE MAQUETES

Visita els espais expositius

UN LLOC AMB HISTÒRIA

Antiga Estació Carregador de Toralles a principis de segle XX

Oferta turística per gaudir d'una bona estància

ALLOTJAMENT I GASTRONOMIA

On menjar

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

On dormir

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

ACTIVITATS A FER

VISITA A LES MAQUETES

Palau de l'Abadia

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc