Espais

Recorregut de les vies des de la cimentera de can Martín fins a Toralles


L’antic recorregut de les vies que transportaven ciment té un gran interès històric com a mostra d’infraestructura de vies de vagonetes del passat industrial dels municipis d’Ogassa i Surroca i Sant Joan de les Abadesses així com tot el conjunt edificat de l’antiga cimentera de Can Martín i tot el sistema de resclozes i canals d’aigua.


Context

L’àmbit de protecció està format pels recorreguts de les antigues vies que transportaven carbó fins a la Cimentera de Can Martín i ciment des d’aquesta fins a l’estació carregadora de Toralles.

El recorregut surt de la via verda de la Ruta del Ferro i el Carbó (antiga via Baixa que portava carbó des d’Ogass i Surroca a l’estació de Toralles), en el tram que va de l’estació de Toralles fins a Can Benet, un pont amb estructura d’arcs i voltes permet creuar la riera de Malatosca i arribar fins a l’antiga Cimentera de Can Martín on finalitza el primer tram. Un cop aquí, el recorregut torna a començar a partir del límit Sud de la de l’antiga cimentera, a les Planes de Martins que es troben entre la riera de Malatosca i la carretera d’Ogassa i pocs metres després, un pont permet que el recorregut torni a travessar la riera de Maltosca i arribar finalment a l’estació carregadora de Toralles on les vies continuaven fins arribar a la “Fàbrica Nova de Can Martín”.

El recorregut travessa zones boscoses de gran frondositat, que en molts punts han envaït el camí impedint que el recorregut sigui transitable.

La cimentera de can Martín disposava d’una petita resclosa des de la qual surt un canal que portava aigua des d’aquesta resclosa fins a l’estació carregadora de Toralles.


Catalogació patrimonial

L’antic recorregut de les vies que transportaven ciment té un gran interès històric com a mostra d’infraestructura de vies de vagonetes del passat industrial dels municipis d’Ogassa i Surroca i Sant Joan de les Abadesses així com tot el conjunt edificat de l’antiga cimentera de Can Martín i tot el sistema de resclozes i canals d’aigua. També cal remarcar les qualitats paisatgístiques i naturals d’aquest recorregut que travessa a zona boscosa de la Riera de Malatosca i els ponts que la travessen.


ELS RECORDS DELS PROTAGONISTES

 

“Les fàbriques de ciment es van fer aquí perquè hi havia la conjunció de l’accés a la pedra adequada i de les mines de carbó”

Francesc Xavier Campi Benet. Besnét de Ramon Benet, fundador de la fàbrica de ciment de Can Benet.
Josep Maria Anglada Cambras. Fill de miner.

ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA

App Natura Local

UN LLOC AMB HISTÒRIA

CAN MARTÍN
CAN MARTÍN
ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA
ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA

Oferta turística per gaudir d'una bona estància

ALLOTJAMENT I GASTRONOMIA

On menjar

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

On dormir

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

ACTIVITATS A FER

VISITA A LES MAQUETES

Palau de l'Abadia

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc