Núria Cabanes Bosch

“L’estació de Toralles era molt maca, hi havia una coberta de fusta de melis que anava d’una punta a l’altra”

Filla del cap d’estació de Toralles. Vivia a l’edifici de l’estació de Toralles.

foto de Núria Cabanes Bosch
Octubre 2020
El Palmàs
Durada: 54 minuts

Nascuda el 1946 a l’estació de tren de Ripoll però el 1952 va anar a viure a Toralles, al municipi de Sant Joan de les Abadesses, quan el seu pare -Francisco Cabanes Príncip- va ser nomenat cap d’aquesta estació. Era filla única i vivia amb els seus pares a un dels dos pisos que hi havia a la primera planta de l’edifici de l’estació. A l’altre pis hi havia viscut un mosso -en Manolo- i la seva família i, durant una temporada, un factor. Recorda perfectament la distribució de les vies: una per cada cimentera i, al fons, les del carbó. També el pla inclinat i l’entramat de vies que arribaven de les fàbriques de ciment. Les vagonetes de can Benet passaven per un túnel i les de Can Martin arribaven arrossegades per un cavall, en Brillant.

“El teula de l'estació era immens, recobert per fusta de melis.”

Però el millor record és per la immensa teulada de fusta de melis que cobria l’estació, de punta a punta. Després del tancament de l’estació de Toralles, provocat per la reducció de l’activitat de les mines i per l’augment dels transport per carretera, RENFE va destinar el seu pare a l’àrea de Barcelona. La Núria va treballar a la fàbrica tèxtil Pierre de Sant Joan fins que va tancar. Es va casar amb un fill d’Ogassa que va muntar una empresa de construcció i van anar a viure a Torelló.

Altres continguts relacionats 

Va viure a l’estació de Toralles. Recorda bé el pla inclinat i l’entramat de vies de comunicaven amb les cimenteres de Can Benet i Can Martin.

 

De viva veu


Continguts relacionats

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc